niedziela, 22 września 2013

Dżem z owoców morwy



wersja 1 - bardzo słodka

600 g owoców morwy
500 g cukru
ziarenka z jednej wanilii
sok wyciśnięty z jednej limonki

Owoce przepłukać wodą, oczyścić z szypułek. Wsypać do garnka o grubym dnie, dusić przez chwilę na małym ogniu, następnie rozgnieść owoce. Dodać cukier, ziarenka wanilii i sok z limonki. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, do odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zamknąć i pasteryzować przez 15 minut, lub przechowywać w lodówce.

wersja 2

300 g owoców morwy
50 g  brązowego cukru
1 jabłko, najlepiej o kwaskowatym smaku
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 łyżka Porto

Owoce przepłukać wodą, oczyścić z szypułek. Wsypać do garnka o grubym dnie, dusić przez chwilę na małym ogniu, następnie rozgnieść owoce. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, sok z cytryny, na końcu cukier. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, do odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dolać Port. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.


Inspiracja -  http://www.passionateaboutbaking.com/2013/04/mulberry-strawberry-buttermilk-sorbet-mulberry-jam-in-season-with-mulberries.html

8 komentarzy:

  1. W Polsce o morwy tak ciężko teraz , wykarczowano te krzaki morwowe, a twój dżem będzie mi się chyba śnił po nocach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę szukałam, czytałam w internecie... że wycinane właśnie.
      Robię następny teraz, ten za słodki :)

      Usuń
  2. Nigdy nie morwy ... jak smakuje ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przychodzi mi do głowy żadne porównanie... słodkie są :)

      Usuń
  3. Czym zastapić Porto? Czy bgez tego dodatku dżem jest równie dobry?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...