niedziela, 15 września 2013

Chleb mieszany


sporządzanie zaczynu: (trzy etapy - 50 g zakwasu, 180 g mąki żytniej chlebowej,170 g wody)

etap 1
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 60 g mąki żytniej, chlebowej
  • 60 g wody
wymieszać, przykryć i odstawić  na 6-8 godzin

etap 2
  • ciasto z pierwszego etapu
  • 60 g mąki żytniej, chlebowej
  • 50 g wody
wymieszać, przykryć i odstawić  na 8-12 godzin

etap 3
  • ciasto z drugiego etapu
  • 60 g mąki żytniej, chlebowej
  • 60 g wody
wymieszać, przykryć i odstawić  na 4-5 godzin


ciasto chlebowe:
  • 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
  • 300 g mąki pszennej, chlebowej
  • 500 g maki żytniej (może być pół na pół mąka chlebowa i razowa)
  • 400-500 g wody (w zależności od rodzaju mąki)
  • 20 g soli

Sporządzić zaczyn. Przed dodaniem do ciasta powinien podwoić swoją objętość , a potem lekko opaść.
W dniu wypieku mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut.
Dodać cały zaczyn oraz sól. Wyrabiać 5 minut, dać chwilę odpocząć i jeszcze raz krótko wyrobić.
Ciasto będzie lekko klejące i niezbyt ścisłe.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć, odstawić na 1 godzinę.
Przełożyć na lekko oprószony mąką blat, rozpłaszczyć, założyć brzegi ciasta na siebie, przełożyć do miski i odstawić  jeszcze raz na godzinę. Ciasto w tym czasie powinno lekko przyrosnąć.
Następnie należy je znowu odgazować rozciągając na blacie, podzielić na dwie części , uformować bochenki i ułożyć w koszykach do wyrastania lub formach wysmarowanych olejem.
Chleb przyrasta dwukrotnie i może to trwać 2,5 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C.
Piec 10 minut, następnie zredukować temperaturę do 210 stopni C  i kontynuować pieczenie jeszcze około 35 minut.


Na podstawie przepisu "Polski chleb mieszany" z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej

4 komentarze:

  1. Chlebek cudeńko szkoda , że nieweim jak zrobić zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://awyrlwyd.blogspot.co.uk/2010/08/zakwas.html

    mam przepis, trzeba tylko zaopatrzyć się w mąkę żytnią i już :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chleb bardzo urodziwy ,a jak przepis od Mirabbelki to wiadomo pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. źle sobie obliczyłam czas na zaczyn i pieczenie wyszło mi bardzo pozną nocą... miałam czas na rozmyślanie o niejedzeniu mięsa, wegetarianizmie... dobrze mieć taką wolną chwilę pilnując chleba w piekarniku :)
      Pozdrawiam Alu i dziękuję!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...