sporządzanie zaczynu: (trzy etapy - 50 g zakwasu, 180 g mąki żytniej chlebowej,170 g wody)
etap 1
- 50 g zakwasu żytniego
- 60 g mąki żytniej, chlebowej
- 60 g wody
etap 2
- ciasto z pierwszego etapu
- 60 g mąki żytniej, chlebowej
- 50 g wody
etap 3
- ciasto z drugiego etapu
- 60 g mąki żytniej, chlebowej
- 60 g wody
ciasto chlebowe:
- 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
- 300 g mąki pszennej, chlebowej
- 500 g maki żytniej (może być pół na pół mąka chlebowa i razowa)
- 400-500 g wody (w zależności od rodzaju mąki)
- 20 g soli
Sporządzić zaczyn. Przed dodaniem do ciasta powinien podwoić swoją objętość , a potem lekko opaść.
W dniu wypieku mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut.
Dodać cały zaczyn oraz sól. Wyrabiać 5 minut, dać chwilę odpocząć i jeszcze raz krótko wyrobić.
Ciasto będzie lekko klejące i niezbyt ścisłe.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć, odstawić na 1 godzinę.
Przełożyć na lekko oprószony mąką blat, rozpłaszczyć, założyć brzegi ciasta na siebie, przełożyć do miski i odstawić jeszcze raz na godzinę. Ciasto w tym czasie powinno lekko przyrosnąć.
Następnie należy je znowu odgazować rozciągając na blacie, podzielić na dwie części , uformować bochenki i ułożyć w koszykach do wyrastania lub formach wysmarowanych olejem.
Chleb przyrasta dwukrotnie i może to trwać 2,5 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C.
Piec 10 minut, następnie zredukować temperaturę do 210 stopni C i kontynuować pieczenie jeszcze około 35 minut.
Na podstawie przepisu "Polski chleb mieszany" z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej
Chlebek cudeńko szkoda , że nieweim jak zrobić zakwas :)
OdpowiedzUsuńhttp://awyrlwyd.blogspot.co.uk/2010/08/zakwas.html
OdpowiedzUsuńmam przepis, trzeba tylko zaopatrzyć się w mąkę żytnią i już :)
chleb bardzo urodziwy ,a jak przepis od Mirabbelki to wiadomo pycha
OdpowiedzUsuńźle sobie obliczyłam czas na zaczyn i pieczenie wyszło mi bardzo pozną nocą... miałam czas na rozmyślanie o niejedzeniu mięsa, wegetarianizmie... dobrze mieć taką wolną chwilę pilnując chleba w piekarniku :)
UsuńPozdrawiam Alu i dziękuję!!